نقشه سایت فایلی است که لیست کاملی از تمام صفحات یک وب سایت را در خود جا داده است. در گذشته نقشه سایت در قالب HTML ارائه می شد اما امروزه از قالب XML استفاده می شود. نکته ای که باید در مورد نقشه سایت بدانید این است که اگرچه این لیست برای تمام افراد و ربات ها قابل دسترس است اما این لیست برای کاربران تهیه نمی شود بلکه برای کمک به موتورهای جستجو ایجاد می شود. در ادامه دلایل اهمیت این نقشه و همچنین نحوه ایجاد آن را شرح خواهیم داد.
دلیل اهمیت نقشه سایت:
همان طور که پیش تر عنوان شد این نقشه برای راهنمایی موتورهای جستجو اهمیت دارد. اما سوال اینجاست که نقشه سایت XML چه اطلاعاتی را در اختیار ربات ها قرار می دهد؟
این نقشه تمام صفحات موجود در وب سایت، پیوندهای مهم موجود در وب سایت و همچنین زمان بروز رسانی وب سایت را به موتورهای جستجو اطلاع می دهد. در واقع سایت مپ باعث بهتر خزیده شدن و ایندکس شدن صفحات وب سایت شما می شود. بنابراین اگرچه اضافه کردن نقشه سایت به طور مستقیم باعث بهبود سئو سایت نمی شود اما از آن جای که به بهتر ایندکس شدن صفحات سایت شما کمک می کند پس می توان گفت نقشه سایت یکی از پارامترهای مهم سئو محسوب می شود.
آموزش ایجاد نقشه سایت XML:
برای افزودن نقشه سایت xml دو مرحله کلی وجود دارد:
1_ایجاد فایل سایت مپ:
شما می توانید نقشه سایت را یا با استفاده از کدنویسی ایجاد کنید و یا می توانید از ابزارهای رایگان برای انجام این کار استفاده کنید. چنانچه از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا استفاده می کنید افزونه هایی برای ایجاد سایت مپ وجود دارد. شما می توانید سایت مپ را در فرمت های xml، HTML، RSS، mRSS و همچنین Atom1.0 ایجاد کنید اما در این میان فرمت xml رایج تر است.
در ادامه روش های مختلف ایجاد فایل سایت مپ را بررسی میکنیم:
نحوه ایجاد نقشه سایت به صورت دستی
همانطور که پیش تر عنوان شد می توان سایت مپ را در فرمت های مختلف ایجاد کرد که ما در این مقاله رایج ترین ساختار یعنی xml را بررسی می کنیم.
ساخت xml:
فایل نقشه سایت XML باید با انکد UTF-8 توسعه یافته و دارای تمام برچسب های entity-escaped باشد.
فایل نقشه سایت باید دارای تمام برچسب های XML باشد، با تگ <urlset> شروع و با تگ </urlset> بسته شود.
- پروتکل های استاندارد درون فایل باید با تگ </urlset> مشخص شوند
- هر آدرس باید دارای برچسب <url> باشد
- برای تگ مادر هر آدرس، باید یک ورودی فرزند <loc> وجود داشته باشد
- تمامی آدرس های موجود در یک نقشه سایت فقط مربوط به یک دامنه هستند (حتی سابدامین)
- تمامی تگ های دیگری که معرفی شده اند اختیاری هستند و اجباری در استفاده از آنها نیست، و اگر از آنها استفاده می کنید شاید همه ربات موتورهای جستجو نتوانند از آن استفاده کنند.
در زیر یک نمونه سایت مپ با ساختار xml را مشاهده می کنید.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<url>
<loc>http://www.example.com/</loc>
<lastmod>2020-03-01</lastmod>
<changefreq>monthly</changefreq>
<priority>0.8</priority>
</url>
</urlset>
در ادامه راه های ساخت سایت مپ با استفاده از ابزارهای آنلاین را بررسی میکنیم.
ساخت نقشه سایت توسط ابزارهای آنلاین
ابزارهای زیادی برای ساخت نقشه سایت وجود دارد که در ادامه چندین ابزار را معرفی خواهیم نمود.
اولین ابزار xml-sitemaps.com است که در باید آدرس دامنه سایت خود را وارد نمایید تا این ابزار فایل سایت مپ را برای شما ایجاد نماید.
سپس باید فایل تولید شده را دانلود کرده و در هاست خود آپلود نمایید و آن را در موتورهای جستجو ثبت نمایید که مرحله آپلود در هاست و ثبت در موتورهای جستجو در مراحل بعد توضیح داده خواهد شد.
دومین ابزار xmlsitemapgenerator.org است که در اینجا نیز شما باید آدرس دامنه سایت خود و همچنین بعضی پارامترهای دلخواه را وارد نمایید تا این ابزار فایل سایت مپ را ایجاد نماید.
پس از آن شما میتوانید فرمت های مختلف سایت مپ را دانلود نمایید که همانطور که پیش تر اعلام شد فرمت xml رایج ترین فرمت می باشد.
ساخت نقشه سایت در وردپرس:
همانطور که میدانید یکی از قابلیت های بسیار مهم وردپرس وجود افزونه های بسیار زیاد و کاربردی می باشد. برای ایجاد نقشه سایت در وردپرس کافی ست یک افزونه نصب کنید، اجازه دهید افزونه سایت مپ را ایجاد نماید و سپس آن را به موتورهای جستجو معرفی کنید. در ادامه بهترین و معروفترین افزونه هایی که می توانند نقشه سایت را ایجاد کنند معرفی میکنیم.
ساخت نقشه سایت با Yoast SEO
افزونه رایگان Yoast SEO نه تنها برای ساخت سایت مپ بسیار مناسب بلکه امکانات و قابلیت های بسیار زیادی را در جهت سئو و بهینه سازی سایت وردپرسی دارد. برای ساخت نقشه سایت با استفاده از افزونه Yoast seo نیاز به هیچ کار خاصی نیست و این افزونه به صورت اتوماتیک این فایل را ایجاد خواهد کرد و شما تنها باید نقشه سایت خود را در گوگل، بینگ و سایر موتورهای جستجو ثبت کنید که در قسمت های بعدی همین مقاله به آن خواهیم پرداخت.
برای مشاهده نقشه سایت به آدرس سایت خود/sitemap_index.xml را اضافه کنید تا نقشه ساخته شده توسط Yoast seo را مشاهده کنید. در ادامه و برای ثبت نقشه سایت در گوگل و بینگ به این آدرس نیاز خواهیم داشت.
جهت آشنایی کامل با امکانات این افزونه می توانید مقاله آموزش افزونه Yoast SEO وردپرس را مطالعه نمایید.
ساخت نقشه سایت با All in One SEO
افزونه رایگان وردپرس All in One SEO Pack یکی دیگر از بهترین افزونه ها برای ساختن نقشه سایت است. این افزونه نیز نه تنها توانایی ساخت نقشه سایت را دارد بلکه قابلیت های زیادی نیز برای بهبود سئو سایت وردپرسی دارا می باشد.
برای ساخت نقشه سایت با استفاده از افزونه All in One SEO بعد از نصب و فعال سازی این افزونه وارد تنظیمات آن شده و در زیرمنوها بر روی “مدیریت قابلیت ها” کلیک کنید سپس در قسمت “نقشه سایت xml” بر روی activate کلیک کنید.
پس از فعال کردن قابلیت ایجاد نقشه سایت یک گزینه اضافه در قسمت زیرمنوها به نام “نقشه xml وبگاه” ایجاد خواهد شد. همچنین به طور همزمان نقشه سایت شما ایجاد خواهد شد.
با کلیک بر روی نقشه xml سایت شما می توانید تنظیمات دلخواه خود را انجام دهید به طور مثال اگر شما بخواهید بعضی از صفحات و یا بعضی از دسته ها ساخته نشوند می توانید از طریق قسمت آیتم های استثنا شده این موارد را اضافه کنید.
برای مشاهده سایت مپ به آدرس سایت خود/sitemaps.xml را اضافه کنید تا نقشه ساخته شده توسط all in one seo را مشاهده کنید. در ادامه و برای ثبت نقشه سایت در گوگل و بینگ به این آدرس نیاز خواهیم داشت.
همچنین افزونه های دیگری مانند Google XML Sitemaps نیز وجود دارند که می توانند نقشه سایت را ایجاد کنند و تنظیمات و الویت بندی های بسیاری نیز دارند. توصیه ما این است که اگر افزونه های سئو مانند Yoast seo و All in One SEO برای سئو سایت استفاده میکنید از همان افزونه ها برای ساخت نقشه سایت استفاده کنید و افزونه اضافه ای را برای این کار نصب نکنید.
در ادامه نحوه ارسال و ثبت نقشه سایت در موتورهای جستجو را بررسی میکنیم.
2_ثبت سایت مپ در موتورهای جستجو:
بعد از آن که نقشه سایت به هرکدام از روش های ذکر شده ایجاد شد باید آن را در موتورهای جستجو ثبت کنیم اما قبل از آن در برخی موارد باید فایل سایت مپ را در هاست خود آپلود نمایید. چنانچه نقشه سایت را به صورت دستی ایجاد کرده باشید و یا برای ساخت آن از ابزارهای آنلاین اسفاده کرده باشید باید ابتدا فایل سایت مپ را در هاست وب سایت خود آپلود نمایید و چنانچه از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میکنید و برای ساخت سایت مپ از افزونه هایی مانند Yoast seo و All in One SEO استفاده کرده اید نیازی به آپلود فایل نیست و افزونه به صورت اتوماتیک این کار را انجام داده است.
در ادامه نحوه آپلود نقشه سایت بر روی هاست را بررسی میکنیم و سپس نحوه ثبت سایت مپ در سه موتور جستجو معروف گوگل، بینگ و یاهو را بررسی خواهیم نمود.
آپلود سایت مپ بر روی هاست:
همانطور که پیش تر اعلام شد چنانچه برای ساخت سایت مپ از ابزارهای آنلاین رایگان استفاده کرده باشید و یا به صورت دستی ان را کد نویسی کرده باشید باید فایل خود را در هاست خود آپلود نمایید.
نحوه آپلود فایل در کنترل پنل cpanel به صورت زیر می باشد. ابتدا وارد اکانت سی پنل خود شوید سپس وارد مسیر روت دامنه خود شوید. معمولا آدرس روت دامنه پوشه public_html می باشد.
همانند شکل زیر بر روی upload کلیک کنید.
پس از آن به پنجره جدیدی منتقل می شوید که در آن می توانید با کشیدن و رها کردن فایل و یا با استفاده از select file سایت مپ خود را در درون وب سایت آپلود نمایید.
بعد از آپلود فایل سایت مپ آدرس سایت خود را در مرورگر وارد نمایید و به انتهای آدرس / و همینطور نام فایل آپلود شده را اضافه کنید. در اینجا آدرس سایت ما iranwebrun.com می باشد و نام فایل آپلود شده sitemap.xml می باشد
بنابراین در مرورگر خود آدرس را به صورت iranwebrun.com/sitemap.xml وارد می کنیم.
پیغام This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below
ممکن است در هنگام مشاهده سایت مپ با پیغامی که در تصویر بالا مشاهده می کنید مواجه شوید. وجود پیغام This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below. هیچ مشکلی را ایجاد نمی کند، چرا که این پیغام به معنی آن است که به دلیل وجود نداشتن برخی استایل ها مرورگر نمی تواند فایل سایت مپ را به صورت گرافیکی به نمایش در آورد. اما از آن جایی که موتورهای جستجو نیازی به استایل ها و نمایش گرافیکی فایل سایت مپ ندارند بنابراین وجود نداشتن این استایل ها هیچ خللی در کار موتورهای جستجو ایجاد نمیکند. و همین طور از آنجایی که سایت مپ کاربردی برای کاربران ندارد بنابراین عدم وجود این استایل ها مشکلی برای کاربران نیز ایجاد نخواهد کرد.
همچنین سایت مپ می تواند به شکل گرافیکی نشان داده شود که نمونه آن را مشاهده می نمایید.
در نهایت موتورهای جستجو با هیچ کدام از این فایل ها مشکلی ندارند.
در ادامه نحوه ثبت نقشه سایت در گوگل را بررسی میکنیم.
ثبت نقشه سایت در گوگل:
برای معرفی نقشه سایت خود به گوگل ابتدا باید در Google webmaster ثبت نام کنید. چنانچه قبلا ثبت نام کرده اید وارد اکانت گوگل وبمستر خود شوید.
در گام بعدی از طریق سرچ کنسول گوگل باید اقدام به ثبت نقشه سایت خود نمایید. به همین منظور از طریق پیشخوان وبمستر تولز خود بر روی sitemaps کلیک کنید.
در گام بعدی URL مربوط به نقشه سایت خود را در باکس تعیین شده وارد نموده و سپس روی گزینه Submit کلیک کنید.
چنانچه برای ساخت نقشه سایت از Yoast SEO استفاده کرده اید همانطور که در بخش مربوطه اعلام شد باید sitemap_index.xml در قسمت url وارد نمایید و بعد بر روی submit کلیک کنید و چنانچه از افزونه All in One SEO برای ساخت سایت مپ استفاده کرده اید sitemaps.xml را در قسمت url وارد نمایید. و چنانچه از ابزارهای آنلاین برای ساخت سایت مپ استفاده کرده اید باید دقیقا نام همان فایل را در قسمت url وارد نمایید که در مثال بخش قبلی sitemap.xml بود.
برای نمونه در شکل زیر آدرس url نقشه سایتی که از طریق Yoast seo ایجاد شده است را وارد کرده ایم.
در ادامه نحوه ثبت نقشه سایت در موتورجستجو بینگ را بررسی میکنیم.
ثبت نقشه سایت در بینگ:
مراحل ثبت نقشه سایت در بینگ شباهت زیادی با ثبت نقشه سایت در گوگل دارد و در اینجا نیز اگر سایت مپ را با استفاده از ابزارها ایجاد کرده باشید باید فایل ایجاد شده را در هاست خود آپلود نمایید که توضیحات آن در آپلود سایت مپ بر روی هاست ارائه شد. و همانطور که در بخش های قبلی اعلام شد چنانچه از افزونه ها برای ساخت فایل مپ استفاده کرده باشید نیازی به آپلود فایل نیست.
در اینجا نیز برای معرفی نقشه سایت خود به بینگ ابتدا باید در Bing webmaster ثبت نام کنید. چنانچه قبلا ثبت نام کرده اید وارد اکانت بینگ وبمستر خود شوید.
در گام بعدی نام دامنه ای که در بینگ وبمستر ثبت کرده اید را انتخاب نمایید که در این مقاله، ما دامنه iranwebrun.com را ثبت کرده ایم. (ممکن است شما در اکانت خود تعداد زیادی دامنه را در بینگ وبمستر ثبت کرده باشید)
در گام بعدی به صفحه جدیدی منتقل خواهید شد. در این مرحله بر روی فلش کنار منوی کشویی configure my site کلیک کنید و سپس بر روی sitemaps کلیک کنید.
در گام بعدی URL مربوط به نقشه سایت خود را در باکس تعیین شده وارد نموده و سپس روی گزینه Submit کلیک کنید.
در اینجا بر خلاف گوگل وبمستر که تنها آدرس سایت سایت مپ را وارد میکردیم باید آدرس کامل سایت مپ وارد شود. به طور مثال این آدرس برای سایت ایران وب ران که سایت مپ آن را در مراحل قبلی ایجاد کردم به صورت http://iranwebrun.com/sitemap_index.xml می باشد. نمونه آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید.
ثبت نقشه سایت در یاهو:
موتور جستجو یاهو از اطلاعات بینگ استفاده میکند بنابراین چنانچه نقشه سایت خود را در بینگ وبمستر ثبت کرده باشید این اطلاعات در اختیار موتور جستجو یاهو نیز قرار خواهد گرفت و نیاز به هیچ کار دیگری وجود ندارد.
نکاتی در خصوص ایجاد سایت مپ:
1_از لحاظ فنی، یک فایل سایت مپ (با هر نوع فرمتی) دارای حجم ( 50 مگا بایت 50MB بدون فشرده سازی) و محدودیت 50,000 آدرس است. اما اگر سایت شما بیشتر از 50,000 آدرس داشته باشد، می توانید یک «سایت مپ اصلی برای سایت مپ های دیگر» ایجاد کنید تا این عدد را افزایش دهید. به این معنی که شما می توانید برای هر یک از قسمت های سایت یک سایت مپ Sitemap XML بسازید، سپس تمامی این سایت مپ ها (که هر یک 50,000 آدرس دارند) را در یک سایت مپ مادر گردآوری کرده و منتشر کنید.
به طور مثال شما می توانید یک سایت مپ برای تمام نوشته های خود ایجاد کنید که حاوی 50000 آدرس می باشد. سپس یک سایت مپ دیگر برای تمام برگه های خود ایجاد کنید و همینطور برای دسته های مختلف سایت و کلمات کلیدی و … . سپس تمام این سایت مپ ها را در در درون سایت مپ مادر خود قرار دهید و با این روش شما می توانید تعداد بسیار بیشتری از آدرس های سایت خود را در درون نقشه سایت قرار دهید.
2_ تمامی آدرس های موجود در یک نقشه سایت فقط مربوط به یک دامنه هستند بنابراین چنانچه در سایت خود از زیر دامنه (ساب دامین) نیز استفاده کرده اید باید برای زیر دامنه نیز نقشه سایت ایجاد نمایید.
3_شما نیازی به ثبت دوباره نقشه سایتی که قبلا به موتورهای جستجو معرفی شده است، ندارید. حتی اگر هم تغییری در sitemap خود داده اید باز هم جای نگرانی نیست. موتورهای جستجو زمانی که سایت شما را crawl می کنند، متوجه تغییرات اعمال شده خواهد شد اما همانطور که در ابتدای مقاله عنوان شد نقشه سایت به موتورهای جستجو در بهتر ایندکس شدن صفحات سایت می کند. بنابراین اگرچه نیاز نیست هر بار سایت مپ خود را بروز رسانی کنید اما بهتر است هر بار که تغییرات وسیعی در سایت خود ایجاد میکنید سایت مپ جدیدی نیز ایجاد کنید و موتورهای جستجو را از تغییرات اعمال شده مطلع نمایید. امیدواریم این آموزش به شما در ساخت و ثبت نقشه سایت کمک کرده باشد چنانچه سوالی در خصوص آموزش ارائه شده دارید لطفا در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.